Solymári blog - képbe tesszük a dolgokat

Hamarosan megújulunk! Addig is olvassa bejegyzéseinket. Várjuk vissza!

2013.08.18. 06:00 Adminer

Ezen a napon történt...

160 éve, 1853 augusztus 18-án tűz ütött ki Sokátz Mátyás házában.

Erről levelet írt Milbich János bíró, akinek levele ma is ismert:

Alázattal jelentjük, hogy tegnap esti 1/2 10 órakkor a mennykő helybéli lakosunk Sokátz Mátyás házába beütött, s tüstént meg is gyúlt. - de a gyors s sok segítség és a nagy eső mellett tsak a háznak tetője leégett, s kár mely oly nagy, de a mi lakosaink ezen czélból dicséretet érdemelnek - a tűzben munkálatokban falusi nép közt talán párját nem találni, - még a lángban égett szalmát a padláson is kinyomták, legjobban kitüntették magukat Pillmann Mátyás árvák attyja és Taller Bernhard adószedő, kik a láng között a padláson járkáltak s a háznak allyát őrizték - alig van 5 lépés szélessége az udvarnak, oly közel volt a szomszéd ház, a melly tetején elegendő nép ült, a lángot kinyomták s annak tetejét vízzel öntözték. A fő segítség vala az Úr Isten, ki a lángban égett házra a nagy esőt küldötte - s szél nem támadt.

Szólj hozzá!

Címkék: ezenanapon


2013.08.07. 11:00 Adminer

Szavak nélkül

Szólj hozzá!

Címkék: zene videó helytörténet kulúra


2013.08.07. 11:00 Adminer

Szavak nélkül

Szólj hozzá!

Címkék: zene kultúra videó helytörténet


2012.05.12. 06:00 Adminer

Ezen a napon történt...

150 éve, 1862. május 12-én, Húsvét hétfő napján a Hősök utcában tűz támadt, majd az orkán hatására szinte az egész községet felégette.

A tűzben leégett az akkor még a Mátyás k. utca és a Várhegy utca sarkán álló iskolaépület és a Józef A. utca és a Mátyás u. sarkán álló plébánia is, ami által az összes addigi dokumentum odaveszett.

Szólj hozzá!

Címkék: ezenanapon


2012.05.02. 06:00 Adminer

Ezen a napon történt...

65 éve, 1947. május 2-án szentelték be az Angol katonai temetőt, angol katonai díszpompával.

Azóta évente két alkalommal helyezik el a kormány és a diplomáciai testülett koszorúit a háború áldozatainak emlékére.

Szólj hozzá!


2012.03.01. 12:00 Adminer

Megújult!

Megújult az Apáczai Csere János Művelődési Ház honlapja!

A tulajdonosok azt kérik, hogy mindenki iratkozzon fel a hírlevélre, hogy mindenki megkaphassa az aktuális programokat. Akik korábban már feliratkoztak, azoknak most ismét meg kell tenniük ezen lépéseket!

Az új honlap elérhető: ITT!

 

Szólj hozzá!

Címkék: honlap apáczai


2011.09.19. 06:00 Adminer

Ezen a napon történt...

90 éve, 1921. szeptember 19-én úgy döntött a képviselőtestület, hogy meszünteti a régiházszámozási rendszert, és helyette utcák szerinti házszámozást vezetnek be.

Ehhez minden utcát el kellett nevezni. A házszámtábláák elhelyezésére csak 1930-ban került sor.

Szólj hozzá!

Címkék: ezenanapon


2011.05.07. 06:00 Adminer

Ezen a napon történt...

1 éve, 2010 május 7-én póbálta meg egy solymári férfi az egyik, a lakótelepnél található bankot kirabolni.

Szólj hozzá!

Címkék: ezenanapon


2011.04.15. 10:00 Adminer

Hamarosan!

Jövünk vissza!

 

A decemberi leállást követően, új profillal és új szerkesztőséggel tér vissza a Solymári Blog. Elsősorban helyi és környékbeli érdekességgel fog foglalkozni, és nem hírszolgáltatással.

A solymári médiaorgánumok jelentősen csökkentek leállásunk óta és úgy érezzük, érdemes felkarolni és újraindítani a blogot. Hogy erre igény van, arra bizonyítékul szolgál, hogy az elmúlt egy hétben a látogatottság száma napi 4 és 22 között volt!

Amennyiben Önnek is van észrevétele, úgy azt várjuk az alábbi címre: solymar@pilissorosjeno.hu

Várjuk vissza!

 

Szólj hozzá!


2011.03.30. 10:00 Adminer

Ákos, a kertbarát solymári

 

Szerző, előadó, lemezkiadó. Két évtizede áll színpadon, koncertjeivel járja az országot, s a határokon túli magyaroknak is visszavárt vendége. Stílusteremtő ember, akinek dalaiban, verseiben érződik a hagyományok, az értékek tisztelete. Borpatikát nyitott, hogy zenével, irodalommal gazdagítva művészi igényű környezetben találkozhasson a szellemi élet és a hazai borkultúra legjava.  Életét, gondolkodását átszövik a jelképek, amikből – meglepő talán, de még a kertjébe is jutott. Kerekhegy olyan napsütötte, lombfodrozta, madárfüttyözte hely, akár a mesebeli Négyszögletű Kerek Erdőben is lehetne. De ez Solymáron van. Ennek a kerek Kerekhegynek is tán a legszebb fekvésű oldalán fekszik Ákos kertje. Szélesen nyújtózik a verőfényben, meredeken lefut az Ördögárokig, belevész a szemközti domboldal, a Pilisi Parkerdő sűrű zöldjébe. Messzire hord innen a tekintet, nem látható határ a kert és a természetvédelmi terület között. Kovács Ákos feleségével, Krisztinával és három gyermekükkel él itt. Amíg körbesétáljuk a friss terméskő házat, a tágas teraszokat, s megcsodálom a mélyből fölkapaszkodó falépcső tetején kibomló panorámát, a házigazda a kezdetekről mesél.


– Az egész solymári kaland úgy indult, hogy volt a rokonságban egy telek, amit el is akartak adni, meg sajnáltak is idegen kézre juttatni, és hallván, hogy mi Pest környékén keresünk alkalmatos helyet, gyakorlatilag rábeszéltek. Megvettük és igyekeztünk jól érezni magunkat, ha kijöttünk, csak egy baj volt: mindig rettentően fáztunk. A városban is északra néző lakásban laktunk, s itt is hideg volt az északi lejtő. Amikor az egyik helybéli barátomnál fölfedeztem, hogy micsoda különbséget jelent a déli fekvés, mennyivel barátságosabb, melegebb, rögtön eldőlt, hogy új telket veszünk a „boldogabbik” oldalon. Így bukkantunk erre a mostanira. Akkoriban három különálló nadrágszíjparcella volt, nyeles telekkel, szolgalmi úttal, egyéb bonyodalmakkal. Végül is sikerült mindhármat megvenni és egybekapcsolni. Ennek nyolc éve.

Kövek és szobrok

Mennyit változtattak az eredeti állapotokon?

– Teraszokat alakítottunk ki, labdafogó és „gyerekfogó” tiszafasövénnyel, hogy le ne guruljanak. Marci fiam ugyanis nagy focista. A támfal másik oldalán kis sziklakert növekszik, levendulaültetvénnyel. Az utcafront felőli fenyők nem holmi északi rajongás megtestesítői, hanem az első évek karácsonyainak egyre nyúlánkabb emlékei. Saját telepítésű a gyertyánalagút is a meredek kocsibeálló fölött, amit remélem idővel szépen beborít majd. A házi stúdió teraszát övező formás babérmeggy sövényt is mi ültettük. Annyi nagyszerű termő gyümölcsfát és olyan csodás erdei környezetet örököltünk, hogy igazán nagy átalakítást nem is akartunk. Idővel persze szeretnénk automata öntözőrendszert, hogy a pázsitunk ne visszanyírt gyomnövényekből álljon. De egyelőre ez is megfelel, a focizáshoz jó kemény talajt ad.


• A ház mintha a hegyoldalból nőne ki a maga természetes köveivel.

– Ennek is története van. Valahányszor kinn jártunk a hideg telken, hazafelé mindig úgy kanyarodtunk, hogy megnézhessünk egy gyönyörű házat. Már biztos a lakóknak is föltűnt az a „gyanús alak”, aki folyton ott bámészkodik. Egyszer aztán megláttam az udvaron egy férfit, akiben Ragályi Elemér operatőrre ismertem, az övé volt a ház. Engem is beajánlott Janáky István építészhez, aki rendkívül igényes ember, „próbaházasságot köt” a megrendelőivel. Két évbe telt az alapos tervezés, hiszen pontosan meg akarta ismerni, milyen szellemi, tárgyi környezetben él az a család, akinek a leendő otthonát tervezi. Évekig tartott az építkezés is, de valóban a mi igényeink, ízlésünk szerint készült el a ház.


• Karakteres az építőanyag és egyediek a burkolat-rejtette domborművek.

– Az anyag budakalászi travertin mészkő. Minden épületfronton van egy-egy téka, Szpisják Pál szobrászművész alkotásai kaptak helyet bennük. Szervesen épülnek a házhoz: ezt a követ porította, s a domborműveket abból öntötte. A kapu felőli homlokzaton a szárnyas angyalok által megtámasztott magyar címer fogadja a belépőt. A keleti oldalon a gyerekszobákat a Szűzanya őrzi, a déli fronton Magyarország „dele”, a nagy térkép látható. Mikor elhozta a készítője, kihívott a kocsihoz és azt mondta, Ákos, valami baj történt. Eltört az öntvény, ráadásul nem a sarkánál, hanem ott, ahol a legvastagabb, ahol nem lett volna szabad törnie. Ránéztem a térképre, a Tisza vonalától keletre szakadt ketté. Barátom, mondtam, ezt így tegyük föl. A nyugati oldalra a feszület került, rajta az, aki úrrá lett a halálon.

A vadak látogatása


A nagy csöndet hirtelen szemtelenül földi hangok, harsány madártrillák törik meg. – Madaras kertünk van – mosolyodik el Ákos. Sokan járnak erre még télen is, akkor a nyárfára etetőt teszünk ki. A legérdekesebb újdonság most a harkályfészek. Nem tudom, ez így szokás-e náluk, engem meglepett, hogy nem fészket építettek, hanem a fába vájt odúban keltek ki a tojások. Reggeli szertartás, hogy a kislányokkal, Annával és Katával lejövünk a kertbe, és megnézzük, hogyan tanulnak repülni a fiókák. Örülök, hogy a gyerekeim megismerik a feketerigót, a szajkót, a piros fejű harkályt.


• Ilyen erdő közeli kertben más állatokkal is találkozhatnak.

– Gyümölcsfáink vonzzák a vadakat. Épp a gyerekek „hintafája”, a ház sarkában álló nagy Golden almafa a kedvencük. Hihetetlen édes a termése. Másik különlegessége, hogy még akkor is az ágakon lógnak az érett gyümölcsök, amikor már havazik. Ilyenkor a vaddisznók látogatják előszeretettel. Emlékszem, hogy meglepődtünk, mikor először jöttek át az árok felől a kerítésen. Egész csapat vaddisznó túrta a hó alól a hullott almát. Nemcsak hat különböző almafa ontja a termést, a diófák is annyit adnak, hogy nem győzzük szedni. Az óriás cseresznyefa a terasz alatt, szintén örököltük. Kemény csatát vívtunk érte az építőmunkásokkal, mert útban volt szegény. Végül ráhordták a kitermelt földet, és most olyan, mint a derékig földbeásott ember; a talajszintből ágazik el a koronája.

 Anya és füge


• Roskadásig telve nagy szemű, bordó cseresznyével, mintha meghálálná a kegyelmet. Lombja alatt a kis fügebokor már biztos nem kerti örökség.

– Ő kitüntetett növény nálunk. Pici cserjeként hoztam Horvátországból. Ismerünk ott egy vajdasági magyar nénit, aki horvát férjével Korcsula szigetén éli nyugdíjas éveit. Nyaranta visszajárunk hozzá két-három hétre, szinte ő a korcsulai nagymamánk. Apró kertje van, csodálatos fügefával. Reggelente álmosan kicsoszogtam, csak fölnyúltam, és a mézédes friss fügét egyenesen a fáról ehettem. Édesanyám járt az eszemben, aki rég meghalt, és akinek kedvenc gyümölcse a füge volt. Hazatértünk után épp lemezbemutató, majd dedikálás várt rám. Egy fiatal hozott nekem egy könyvet, Hamvas Béla Fák című esszékötetét finom merített papíron. Máig megborzongok az emléktől, ahogy kinyitottam és ezt olvastam: „Korcsula fölött, ha az ember túlmegy a temetőn, délkelet felé, nem nagy füves térségen áll a fügefa.” „Ez a nagy kotlóstyúk itt ül, szárnya alá bújhat mindenki, aki akar. Aki a fa közelébe jut, az anyai test közvetlen melegének terébe lép: védelemben áll, olyan védelemben, amit csak az tud megteremteni, aki az ember javát akarja.” Az egész gyönyörű fejezet a fügefáról, mint az anyaság jelképéről szól. Arról tűnődik, milyen jó, ha nem a saját kívánságaink teljesülnek, – mert azok teherként nehezedhetnek ránk –, hanem az anyákéi, mert ők jobban tudják, mire van szükségünk. Nagyon szíven találtak a sorok. Megkértem Magdi nénit, eredeztessen nekem arról a kedves korcsulai fáról vesszőt, hogy hazahozhassam.


• És most itt lombosodik, ágait és titkait ringatva. Jött vele más is?

– A rozmaringbokor. Megőrülök az illatáért. Formára nyírt, sűrű, nagy sövény keretezi a délszaki kertet. Abból is sikerült hajtást hozni, jóízű emlékeket idéz. Ott tanultam meg azt is, hogyan kell a halat kibontani, tengervízben megmosni, fokhagymával, nagy szemű sóval bedörzsölni, grillezni, közben olívaolajba mártott rozmaringágacskával csapkodni.


• Mindig is szerette a kerteket?

– Városi gyerekként nőttem föl, de édesanyám családja révén Gödön megmaradt valami a hajdani Czentár-birtokból. Oda jártunk ki kamaszként, gyakran hallottam, hogy fiam ne az edzőterembe menj, hanem ásd föl a kertet. Az ott termett gyümölcsöket, rissz-rossz vackorkörtét, miegyebet anyám nem győzte tisztítani, azt ettük öcsémmel egész télen. Ma mást jelent a kert; nyugalmat, töltődést, és azt, hogy a gyerekeimnek is adhatok a természet örömeiből.

Sándor Mária

A cikk a Kertbarát Magazin 2009/7-8. számában olvasható.

(www.kertbaratmagazin.hu)

 

2 komment · 2 trackback


2011.03.17. 06:00 Adminer

Ezen a napon történt...

105 éve, 1906. március 17-én elhatározta a község, hogy 3200Ft-ért megveszi a mai Templom tér 7 alatti ingatlant harangozólak céljára, és átadta az egyháznak a régiért cserébe, ami viszont lebontásrakerült.

1 komment


2011.02.21. 15:17 Adminer

Szólj hozzá!


2011.01.17. 06:00 Adminer

Ezen a napon történt...

Ötven éve, 1961 január 17-én ezen a napon alakult újjá a termelőszövetkezet Solymáron, mely a "Hunyadi Mátyás"-MGTSZ nevet vette fel.

Ideiglenes elnökének Merényi Mihályt választották meg, aki e tisztségét szeptember 1-ig tarthatta meg.

3 komment

Címkék: helytörténet ezenanapon


2010.12.31. 18:00 Adminer

Köszönet!

A blog statisztikái:

Megjelentetett posztok: 112

Eddigi olvasók száma: 4475 (2010. dec. 31., 17:30)

Eddigi leglátogatottabb nap: október 3 - 157 látogató

 

KÖSZÖNJÜK HOGY MINKET VÁLASZTOTTAK!

Szólj hozzá!


2010.12.31. 12:00 Adminer

Az utolsó...

Szólj hozzá!


2010.12.30. 07:00 Adminer

Ez történt idén... (október, november)

VÁLASZTÁS

Október 3-án megtartották az önkormányzati választásokat, ahol a Fidesz a 8 egyéni választókörzetből, mind a 8-at megnyerte, sőt még a polgármester is Fideszes lett dr. Szente Kálmán személyében.

A kompenzációs listáról az Jobbik, az LMP és a Solymári Környezetvédők Egyesülete küldhetett 1-1 képviselőt.

OKTÓBER 23

Idén is megtartották az október 23.-i ünnepséget a Művelődési Házban, ahol Gaal Gergely, a Fidesz-MPSZ solymári elnöke, alpolgármesterünk mondott beszédet.

Mivel a meghívót a választások, illetve az első testületi ülés előtt tartották, ezért a meghívóra csak annyi került, hogy Gaal mond beszédet a Fidesz nevében. M

Szólj hozzá!


2010.12.28. 14:00 Adminer

Karácsonyi ajándéknak -50%!

Az idei év sem hoz kezdetben semmi javulást a tömegközlekedést illetően.

A BKV szokásához híven spórol járatain, azonban most az eddigieknél is brutálisabban csökkentette járatait!

Míg korábban egy hétköznap 78 járat indult, január 5-től csak 42 járatfogja elhagyni Solymárt.

Tanszünetben 38, míg korábban 62, szombatoknént 34, míg korábban 66, és vasárnaponként valamint ünnepnapokon is csak  34 járat fog indulni az eddigi 64 helyett!

 

3 komment


2010.12.28. 10:00 Adminer

Ez történt idén... (május, június)

Május

Május 1: A reggeli keltést immáron hagyományos ódon a Schaumarer Musikanten intézi :) A fúvoszenére való ébredés után a Jegenye völgyben tölthette ismét mindenki a gyönyörű tavaszi napot.

Május: Megnyitnak a szabadtéri szórakozóhelyek.

Május: Elindul a solymar.blog.hu

 

Június

Június 3, 4: Volt, "szeretett és szabadon" választott miniszerelnökünk, Gy. Ferenc születésnapja helyett idén is Trianonról emlékeztek meg. Először az iskola kamaratermében volt egy megemlékezés, eszéddel és műsorral, melyet Tamás Enikő, volt képviselő szervezett. Másnap 4-én a Váralja Szövetség a Község Házán tartott megemlékezést.

Június 10: Megnyitott a hosszú ideig elhanyagoltan álló '100 éves'

Június 20: A betelepítés 300. évfordulójának ünneplése

 

Szólj hozzá!


2010.12.27. 10:00 Adminer

Ez történt idén... (március, április)

Március

Március: E hónap már javában a kampányról szól. Lakossági fórumok, beszédek...

Márius 15: A Művelődési Házban a szokásos módon emlékeznek meg a szabadságharc 162. évfordulójáról. Ünnepi beszédet mond Gulyás Dénes, országgyűlési képviselő.

Március 19: Lakossági fórumot tart a Jobbik az általános iskola tornatermében. A teltházas fórumon többek között Lenhardt Balázs és Vona Gábor is beszédet mondott.

  

 

 

Március 21: Ezúttal Bayer Zsolttal tartanak lakossági fórumot a Művelődési Házban.

Április

Április 11: a választás napja. A Fidesz színeiben induló Gulyás Dénes ismét megnyeri a választást.

Április 30: a Templom téren ismét sok kerül a májusfa állításra.

Szólj hozzá!


2010.12.26. 10:00 Adminer

Ez történt idén... (január, február)

Január:

Január 1: Megkezdődik az új év! A Templom téren a szokásos módon áll a szemét, melyek eltakarításra várnak... A templomokban ez úton is ünnepi miserend van. Együtt köszöntik a reformátusok és katolikusok az újévet.

Január: Ez úttal mindenkinek jutott program! A hölgyek a Művelődési Házban vehettek részt az asszonybálon. De amíg ők mulattak, a férfiak sem unatkozhattak, ugyanis ekkor tartották a férfi dalárda első összejövetelét.

Január 30: Elindul Solymár új honlapja.

Február:

Február 6: Ismét megrendezésre kerül a torna teremben a Batyús bál, ahol ez úttal rekordot dönötöttek! Sajnos nem jó értelemben, ugyani ezen a bálon vettek részt eddig a legkevesebben...

Február 12, 13: A hamvazószerda előtti hétvégén (péntek, szombat) az álatalános iskola farsangját tartják, ahol szinte az összes tanuló jelmezt ölt magára, hogy a telet elkergessék.

Február 16: Húshagyó kedden a már hosszú ideje megtartandó ünnepséget, a farsangtemetés, természetesen idén sem maradhatott el!

 

 

Szólj hozzá!


2010.12.16. 06:00 Adminer

Ezen a napon történt...

115 éve, 1895. december 16-i képviselőtestületi ülésen tájékoztatta a falu képviselőit a szakértő műszerész, hogy az általuk megvásárolt ingatlan nem alkalmas jegyzői lakásnak, ezért az akkori községház telkének felső szélén új ház építéséhez 10.000Ft kölcsönt szavaztak meg.

Ebből az épületből 1953 után bölcsöde lett. Ma magánház. A Lustige Zerge óvoda mellett lalálható, az eredeti formájában megmaradt épület.

3 komment


2010.12.10. 10:00 Adminer

Hová érdemes adventben ellátogatnunk?

Az idei évben is, ahogy már megszokhattuk, több karácsonyi/adventi vásárt is rendeznek a környéken.

Ezek közül szeretnék néhányat az Önök figyelmébe ajánlani!

Óbudai advent:

Inden évben rendkívül színes programsorozat várj az érdeklődőt az óbudai Fő téren lévő adventi vásár. Az ide látogatók az önmagában is hangulatos téren több fabódéból várásolhatnak kézműves termékeket, és különböző ételeket.

Akik egy kicsit mozogni szeretnének, annak lehetősége nyílik az ott felállított műjégpályán korcsolyázni, melynek használata idén is ingyenes!

További programokról az adventobudan.hu oldalon olvashatnak.

 

 

 

Advent a Villánál:

Szentivánon is megrendezik az adventi vásárt, amelyet egy hangulatos este előz meg, melyet a Villánál szervez meg a Pilisszentiváni Sport Egyesület 17-én 17 órától.

A vásárra 18-án kerül sor délelőtt 10 órától este 18 óráig az Általános Iskola épületében.

 

Karácsonyi vásár a Széchenyi utcában:

Vörösváron a volt MDF piacon tartják a karácsony előtti utolsó vásárt,melyet 23-án tartanak.

 

Forralt bor és hangverseny:

Solymáron idén az eddigieknél is színesebb adventi programok lesznek. December 18-án már a Művelődési  Házban két program is várja az érdeklődőket.

A megszokott vásár és hangversenyre idén is a szokott időpontban, azaz advent utolsó vasárnapján 19-én kerül sor.

Szólj hozzá!

Címkék: program karácsony szabadidő advent


2010.12.09. 20:00 Adminer

Solymár a Kossuth rádióban - letölthető hanganyag

A december 6-án elhangzott felvételt immáron jó minőségben letölthetik oldalunkról!

Letöltés ITT!

Szólj hozzá!


2010.12.08. 08:00 Adminer

Jövő héttől változik a Volán menetrendje!

A jövő héttől kezde megváltozik a Volánbuszok menetrendjei, melyek Solymárt is érintik!

Az új menetrend megtekinthető ITT!

Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés


2010.12.07. 14:00 Adminer

Solymár a Kossuth rádióban!

December 6-án, Miklós napján, az MR1 Kossuth rádió műsorában többször is elhangzott Solymár neve! De miért is?

A Közelről c. magazin az utóbbi két hétben a nemzetiségekkel foglalkozott. Múlt héten a szlovákokról, az e-heti műsorban pedig a svábokról, azaz a magyarországi németekről esett szó.

Az első interjú/bejátszás Solymáron készült.

A felvételen Milbichné Taller Mária, Dauner Henrik és Jablonkai Mária beszél a német származású őslakosokról és a mai napig megmaradt örökségükről.

A felvételt hamarosan itt is meghallgathatják!

Letöltés hamarosan!

Szólj hozzá!